maanantai 17. joulukuuta 2018

Blogini uusi kirjoitussarja. Kaikki tarinat ovat tosia, työssäni kohtaamia tapauksia. Joitain yksityiskohtia olen muuttanut, jotta henkilöitä ei tunnisteta. Sinusta voi tuntua, että luet omaa tarinaasi!

TUHANSIEN MURHEELLISTEN TALOJEN MAA

OSA 4 TUTKI TALON SISÄPUOLI

Mennessäsi ensimmäisen kerran sisälle taloon, puhalla ulko-ovella ilmat ulos ja astu sisään. Miltä ilma tuoksuu vai tuoksuuko millekään? Toivottavasti ulko-ovet ja ikkunat eivät olleet auki tullessasi katsomaan asuntoa. Ihmisen nenä, toisin kuin homekoiran, yleensä turtuu nopeasti hajuihin. Siksi ensivaikutelma on tärkeä. Usein homekoiran tilanneet asiakkaat sanovat, että eteisessä haisee. Homevaurio voi silti olla ihan missä tahansa, ihminen vaan haistaa hajun eteisessä tullessaan asuntoon ja sitten nenä jo turtuu. Mikrobiperäistä hajua eli homeen hajua kuvaillaan usein sanoilla: makea, pistävä, maakellarimainen, tunkkainen, hedelmäinen (omenainen), pesuainemainen ym. Terve talo ei haise! Ei ole mitään mummolan hajua tai vanhan talon hajua, tai siis on, mutta se on sitä homeen hajua. Kodeissa leivotaan pullaa ja poltetaan tuoksukynttilöitä, mutta asuntonäytöillä se ei välttämättä ole hyvä juttu. 
Eteisen jälkeen pidä silmät auki. Katso lattioita, seiniä, kattoa. Näkyykö värimuutoksia, tummumaa, valumajälkiä, kupruilua tai jotain muuta poikkeavaa. Notkuuko lattia, kumiseeko seinät. Pyydä kohteliaasti lupaa siirtää tarvittaessa huonekaluja ja katso myös allaskaappeihin. Hyvällä kännykällä pääset kurkkimaan myös läpivientejä, ammeen alle tai muihin ahtaisiin paikkoihin - otat vain valokuvan salamaa käyttäen! Taskulamppukin on hyvä olla mukana. Kosteissa tiloissa kannattaa myös olla tarkkana. Milloin ne on remontoitu, millaiset vedeneristeet, miltä saumat ja silikonit näyttävät, entä saunan puurakenteet? Kannattaa pyytää myös rakennepiirustuksia nähtäville. Katso ikkunoiden kunto, hormin alueet ja ole tarkkana etenkin maan pinnan alapuolella olevissa tiloissa. Konttaa myös ulkoseinien vierustat, tuntuuko kylmiä ilmavirtauksia? Jos havaitset muurahaisia, sokeritoukkia tai muita hyönteisiä, niin se voi olla viite kosteusvauriosta. Tilaa homekoira. Jos myyjä kieltää homekoiratutkimuksen, niin mieti itse johtopäätökset. 
Selvitä myöskin asunnon ilmanvaihto, millainen se on vai onko sitä ollenkaan. Homekoiratutkimuksen alussa aina kysytään, että millainen ilmanvaihto on asunnossa. Yllättävän moni asunnon omistaja ei osaa vastata kysymykseen. Ilmanvaihto voi olla painovoimainen tai koneellinen. Selvitä mistä tuloilma tulee ja mihin se menee, onko venttiilejä. Asunnossa voi olla puiteventtiilejä eli kapeat ikkunan yläosiin asennetut tai perinteisiä seinässä tai tuuletusikkunoissa olevia venttiilejä. Joskus tuloilman kerrotaan tulevan ikkunoiden raoista poistettujen tiivisteiden kohdilta. Tärkeintä on, että ilmaa tulee ja poistuu hallitusti, koneellisesti tai painovoimaisesti. Joissakin asunnoissa on pelkästään koneellinen poisto eikä tuloilmalle ole uhrattu ajatustakaan. Tämä ei välttämättä ole hyvä tilanne. Tuloilma saattaa tulla hallitsemattomasti rakenteiden läpi. Koneellinen ilmanvaihto voi olla myös asennettu ylipaineelle. Se tarkoittaa sitä, että ilmavirtaukset kulkevat ulos päin ja tällöin mahdolliset homeen hajut eivät tule sisälle. Normaalisti koneellinen ilmanvaihto on lievästi alipaineinen. Jos epäilet jotain, voit pyytää sulkemaan koneellisen ilmanvaihdon. Mene ulos katsomaan taloa ulkoa päin ja tule takaisin sisälle. Onko mikään hajumaailmassa muuttunut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.