tiistai 18. huhtikuuta 2017

Suomen Homekoirayhdistys järjesti eläintenkouluttaja Tuire Kaimion luennon ”Työkoiran motivointi ja palkkaaminen” Espoossa maaliskuussa 2017. Luento oli erittäin antoisa, asiapitoinen, inspiroiva ja antoi paljon ajatuksia ja ideoita myös homekoiran kouluttamiseen. Homekoirat koulutetaan positiivisesti vahvistamalla eli koira palkitaan halutusta käytöksestä. Mutta palkka voi olla erilainen - mikä palkka sopii juuri minun koiralleni? Onko se nami, millainen nami, onko se pallo vai joku muu lelu, heitänkö vai annanko, leikitäänkö taisteluleikkiä vai onko kantaminen se juttu? Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa motivoida tai palkata koiraa. Tärkeintä on löytää oikea palkka oikeaan tilanteeseen. Kannattaa jopa tehdä lista siitä, mikä on koirasi lempipuuhaa, asiat, joista koira pitää. Aina ne eivät ole sellaisia, joista myös ohjaaja pitää. Vahvisteille eli palkkioille voidaan tehdä ”ranking-järjestys” ja samalle koiralle voidaan käyttää eri vahvisteita eri tilanteissa riippuen siitä, opetetaanko uutta asiaa, onko tilanteessa häiriöitä ja monesta muusta asiasta. 
Opimme myös paljon siitä, miten koiran tunnetilakin voi ehdollistua ja sekin pitää ottaa huomioon koulutuksessa. Saimme myös tietoa koiran käytösketjuista. Aina pitääkin miettiä se, että miten koira ketjuttaa oppimansa asiat ja joskus se voi tapahtuakin eri tavalla, miten ohjaaja sen ajatteli. Pitää siis paneutua oman koiransa ajatusmaailmaan. Leikkiminen on tosi tärkeää kaikille koirille, oli se sitten työ- tai harrastuskoira. Kannattaa tutkia ja seurata omaa koiraansa: miten se haluaa leikkiä, tykkääkö se saalistusleikeistä vai onko paimentaminen tai tavaroiden kantaminen kaikkein mieluisinta. Rotu vaikuttaa asiaan, mutta silti myös jokainen koira on oma yksilönsä ja ammattitaitoisen koiranohjaajan pitääkin tuntea juuri oman koiransa tavat ja mieltymykset. Jos koulutuksessa ilmenee jotain ongelmia, niin ohjaajan on aina tarkastettava koiransa terveydentila ja varmistettava, ettei ongelmien taustalla ole kipu, jokin sairaus (esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta) tai vaikkapa hampaiden vaihtuminen. 
Suomen Homekoirayhdistys on laatinut jäsenilleen eettiset ohjeet: ” ​Yrittäjä huomioi kaikissa tilanteissa koiriensa fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin. Koirien terveydentila ja yksilölliset ominaisuudet on otettava aina huomioon. Koirien hyvinvointiin ja viihtyvyyteen kiinnitetään paljon huomiota. Koirat hoidetaan aina parhaalla mahdollisella tavalla huomioiden rodun ja yksilön vaatimukset. Yrittäjä noudattaa kaikissa toimissaan eläinsuojelulain ja asetusten vaatimuksia. Sairasta koiraa ei koskaan käytetä töissä tai koulutuksessa. Koiran koulutus perustuu aina positiiviseen vahvistamiseen, ensisijaisesti palkitaan toivottu käytös ja jätetään huomioimatta ei-toivottu käytös. Homekoiran koulutuksessa ei koskaan käytetä väkivaltaisia menetelmiä.” 

Kiitos Tuikulle erinomaisesta luennosta!

Myös kissa osallistui luennolle :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.