keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Blogini uusi kirjoitussarja. Kaikki tarinat ovat tosia, työssäni kohtaamia tapauksia. Joitain yksityiskohtia olen muuttanut, jotta henkilöitä ei tunnisteta. Sinusta voi tuntua, että luet omaa tarinaasi!


TUHANSIEN MURHEELLISTEN TALOJEN MAA

OSA 2

KOTIA OSTAMASSA

Homekoiraohjaajan työssä tulee usein vastaan tilanteita, joissa perhe on ostanut talon ilman ymmärrystä asiasta. Usein kyseessä on nuori pariskunta lapsineen. Unelmien talo on ostettu kiireessä ja tunteiden ohjaamina. Aluksi kaikki sujuu hyvin, mutta muutaman kuukauden kuluttua saattaa herätä epäilys terveyshaitasta. Yleensä tilanteen annetaan jatkua pitkään, ennen kuin epäluulot todella heräävät ja asiaa aletaan tutkia. Suurin toivein tehty asuntokauppa onkin muuttanut perheen elämän helvetiksi, josta ei pahimmassa tapauksessa päästä eroon koskaan. Jos olet ostamassa asuntoa, niin muista kolme perussääntöä: pidä pää kylmänä, käytä maalaisjärkeä, huomaa varoitusmerkit ja myös reagoi niihin. Vanhaa taloa ostettaessa - miksi sitä ei tutkittaisi kunnolla ennen kauppoja? Muutama satanen tai tonni tutkimuksista on todella pieni kustannus kokonaisuuteen nähden. 
Ei kannata ihastua puutarhatonttuihin tai pihan omenapuihin. Myyjän tai kiinteistönvälittäjän ei pidä antaa vaikuttaa päätöksiisi tunteiden tasolla. Kyseessä on sinun elämäsi ehkä tärkein päätös, ainakin siihen menee enemmän rahaa kuin mihinkään muuhun päätökseen. 
Jos huomaat asunnossa jotain epäilyttävää, niin silloin se epäilyttävä asia pitää oikeasti tutkia. Ei kannata usko selityksiin: se on sen aikakauden tyypillinen rakennustapa, se on tyypillinen riskirakenne, kaikissa tämän ikäisissä taloissa on vanhan talon hajua. Kuntotarkastusraportti kannattaa ja pitää lukea huolella. Jos et ymmärrä jotain asiaa, niin kysy. Jos et saa vastauksia tai vastaukset ovat selitteleviä tai vähätteleviä, niin jatka seuraavalle asuntonäytölle. Älä aina usko auktoriteetteihin. Suomessa on joskus suosittu tasakattojen, pullotalojen tai muiden vastaavien rakentamista. Nyt suositaan matalaenergia- tai passiivitalojen rakentamista. Niiden toimivuus tullaan näkemään vasta tulevaisuudessa. Homekoirayrittäjille riittää todennäköisesti jatkossakin töitä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.