keskiviikko 13. heinäkuuta 2016


Suomen Homekoirayhdistys julkaisi facebooksivuillaan https://www.facebook.com/homekoirayhdistys/
haastattelun "Homekoirayrittäjän ajatuksia työstään". Ohessa haastattelu: 

Homekoirayrittäjän ajatuksia työstään - haastattelimme yhdistyksemme jäseniä 

1 Miksi päätit ryhtyä homekoirayrittäjäksi?
Olen harrastanut koirien kanssa pitkään monia lajeja. Muutin uudelle paikkakunnalle eikä sieltä löytynyt koulutustani vastaavaa työtä
Altistuin aiemmassa työpaikassani homeille ja tajusin kuinka suuri yhteiskunnallinen ongelma homeet ovat. Olin aina ollut koiratyttö ja miettinyt kuinka voisin saada koirista ammatin itselleni. Sairastumiseni aikaan oli alkamassa homekoiraohjaajakoulutus Kannuksessa, jonne hain ja pääsin ja tässä sitä nyt ollaan .
Olen aina pitänyt koirien kouluttamisesta ja harrastanut niiden kanssa erilaisia lajeja. Homekoiran kouluttamisessa saadaan koirien ylivertainen hajuaisti hyötykäyttöön. Lisäksi mahdollisuus hankkia itselleen uusi ammatti.
Törmäsin Kannuksen homekoirakoulutusta esittävään ständiin eräillä rakennusmessuilla, päätös syntyi siinä, tuntui heti juuri siltä omalta jutulta.
Huomasin lehdessä ilmoituksen, että tälläinen koulutus alkaa ja siitä se ajatus sitten lähti. Omasin pitkän koirataustan, myös muut osaamisalani tuki tätä ammattia
Äitiyslomalla oli hyvää aikaa opiskella ja tiedossa ei ollut koulutusta vastaavaa työtä.
Halusin koira-avusteisen kakkostyön ja luin muutama vuosi sitten rotuyhdistyksen lehdestä oman koiran rotukaverista joka teki näitä hommia-siitä kiinnostuin.

2. Mikä on erikoisin tai mieleenpainuvin työkohteesi?
Varmaan sellaiset tilat, joihin ei normaalisti juuri ole asiaa varsinkaan koiran kanssa. Erinäisiä VIP-aitioita on tullut nähtyä
En osaa nimetä yhtä, jokainen kohde on erilainen ja mielenkiintoinen ja asiakkaalle tietenkin ainutkertainen.
Saaristokeikat, asuntolaiva
Kokonaisen terveyskeskuksen kartoittaminen ruumishuoneita myöden. Jotkin todella arkkitehtuuriset kohteet on jääneet mieleen, 70-80- luvun luomuksia, joissa voi olla sisäuimaloita yms. 
Uudehko todella hieno hirsihuvila rinnetontilla. Koirat tekivät useita ilmaisuja rinteen puoleiselle seinälle ja siellä todettiinkin isot vauriot. Kohde jäi mieleen, kun se päällisin puolin oli kerrassaan aivan täydellisen upea ja sisältä aivan mätä 
Kyllä se ihan ensimmäinen oikea työkeikka on vielä kirkkaasti mielessä

3. Mikä on työssäsi parasta? Työn huonot puolet?
Työssä on parasta, kun saa koirien kanssa auttaa ihmisiä kotiensa tutkimisessa ja saa hyvää palautetta siitä, miten ilman koiraa vaurioiden paikantaminen olisi välillä huomattavastikin haastavampaa. Huono puoli on homeille jatkuva altistuminen.
Asiakaspalvelu, koen työni hyödylliseksi. Paljon autolla ajamista. Työajan ja vapaa-ajan ero on häilyvä.
Parasta saada tehdä töitä omien koirien kanssa. Huonointa joutua altistamaan itseään ja koiriaan homemyrkyille
Parasta työssä on työkaverit ja joustava aikataulu. Huonot puolet on, että työ on todella vaikeaa ja ajomatkat/työpäivät pitkiä.
Oma yrittäjyys, itsenäisyys, koirien kanssa työn tekeminen, se että sai omasta harrastuksesta työn, se että kokee auttavansa ihmisiä. Huonona puolena työn henkinen raskaus, vakavien asioiden äärellä jatkuvasti. 
Parasta on kokea työ hyödylliseksi ja tärkeäksi, kivat asiakkaat, ihmisten auttaminen. 
Huonoa on paljon autossa istumista, pitkät päivät ja usein töitä tehdään "vapaatkin" eli vapaapäivä on se jolloin ei tehdä keikkaa, mutta raportteja tehdään sillonkin, vastatataan puhelimeen ja sähköposteihin.
Parasta on kun voi tarjota apua asiakkaille ja koirat ovat ihan parhaita työkavereita, niiden kanssa on mukava työskennellä. Huonoja puolia ovat surulliset tarinat ja rikkoutuneet toiveet siitä, että koti olisi terve. Homekoirayrittäjä on tavallaan myös aina töissä.

4. Mikä on koulutuksesi? 
Hortonom (AMK), yo, libristi, kosmetologi, laborantti, myyntiedustaja, markkinointialan koulutus, Kannuksen homekoiraohjaajan koulutus, fysioterapeutti, homekoiraohjaaja, eläintenhoitaja, eläintenkouluttaja, rakennustekniikan insinöörin opinnot amk:ssa alkamassa

5. Miten huolehdit koirasi hyvinvoinnista / jaksamisesta työssä? 
Vapaapäivillä ja vapaa-ajan mielekkäällä tekemisellä, esim uiminen, jäljestäminen ja vapaat metsälenkit
Koirani tekevät töitä max 3 päivänä viikossa ja 1-3 keikkaa päivässä. Lisäksi viikkoon mahtuu koirien treenipäivät ja lepopäivät. Koiran jaksaminen työssä on erittäin tärkeä juttu. Harjoittelu tapahtuu aina leikin varjolla ja on koirille todella mieluista puuhaa. Koirien lihaskunnosta ja jaksamisesta on myös pidetävä huolta. Koirani pääsevät päivittäin pitkille lenkeille metsään juoksemaan ja pääsevät säännöllisesti myös koirahierojan käsiteltäviksi. Tärkeää on myös laadukas ravinto. Koirani syövät laadukasta kuivamuonaa sekä lihaa.
Koirat käy pitkillä lenkeillä, uimassa (talvella uimalassa), hieronnassa tarpeen mukaan.
Hyvällä fyysisellä kunnolla (paljon liikuntaa), lihashuollolla ja palauttamisella, tarpeeksi vapaa-aikaa.
Nenätyöskentely on koiralle raskasta, siksi se tarvitsee lepopäiviä myös harjoituksista. Hyvä fyysinen kunto on myös edellytys työssä jaksamiselle. Koirat lenkkeilevät, uivat ja harrastavat leppoisasti myös muita lajeja kuin etsintää. Työkoiran pitää olla terve ja lisäksi sen lihaksistosta pidetään huolta. Lisäksi koirat ovat yksilöitä ja niiden yksilölliset ominaisuudet tulee ottaa huomioon töissä ja harjoituksissa. Yritän myös välttää koirien suoraa kosketusta homemateriaaleihin treeneissä.
Sopivasti liikuntaa ja lepoa. Vanhempia koiria käytän koirauimalassa uimassa. Koiria hierotaan säännöllisesti. Koirille on rakennettu tarkoituksenmukaiset tilat koirien hyvinvointia ajatellen. Koirat matkustavat paljon autossa, joten yrityksen auto on rakennettu koirien ehdoilla, huomioiden lämpötila, tuuletukset yms. 
Hyvä ravinto, riittävästi liikuntaa ja vapaata vastapainoksi työlle. Osteopaatin käynnit säännöllisesti. 

6. Miten huolehdit ammattitaitosi kehittämisestä?
Liittymällä tähän yhdistykseen, jatkuvalla treenaamisella, erityisesti kimppatreenit, alan julkaisuja seuraamalla
Seuraamalla aktiivisesti alaa ja pitämällä tiivistä yhteyttä muihin yrittäjiin sekä myös muiden lajien kouluttajiin. Yhteiset treenit ovat kehittäviä. Toisten koirien treenien seuraaminen antaa paljon eväitä ja ajatuksia myös omien koirien kouluttamiseen.
Olen jo kauan halunnut oppia tuntemaan paremmin rakenteita ja aloitankin elokuussa rakennustekniikan insinöörin opinnot amk:ssa. Osallistun yhdistyksemme ja Kannuksen järjestämiin koulutustapahtumiin, jossa on vaihtelevasti tarjolla Suomen huippujen asiantuntijoiden johdolla koirankoulutusta, mikrobiologiaa ynnä muuta. 
Seuraan alaa aktiivisesti ja hyödynnän koirilleni parhaiten sopivia koulutusmetodeja. Olen yhteydessä säännöllisesti muihin koira-alan ammattilaisiin
Koulutuksilla, seminaareilla ja eri koira-alan ammattilaisten kanssa keskustelemalla ja treenaamalla.
Olemalla mm. tämän yhdistyksen jäsen ja osallistumalla säännöllisesti yhteistreeneihin koirien kanssa. Keskustelemalla alan ihmisten kanssa säännöllisesti, pyrkimyksenä kehittää omaa toimintaa siihen suuntaan että homekoirasta olisi mahdollisimman paljon hyötyä. Tulevaisuudessa lisäkouluttautuminen. 
Koitan kehittyä koko ajan ammatillisesti, sekä koiranohjaajana että rakennusteknistä osaamista laajentaen.

Kiitos kaikille haastatteluun vastanneille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.