keskiviikko 1. kesäkuuta 2016


Lähes 10-vuotias homekoira englanninspringerspanieli Ready (Snow Wood Poseidon) kävi SmartDogin järjestämässä kognitiotestissä, tässä tuloksia:

"Testitilanteessa Ready on rodulleen tyypilliseen utelias ja ystävällinen vierasta ihmistä kohtaan. Readyn vahvuuksia on testissä ehdottomasti erinomainen eleiden lukukyky, ja Ready sijoittuu viiden parhaan koiran joukkoon ELEET osiossa (tällä hetkellä 68 koiraa testattu). Readyn itsehillintä ei ole testin mukaan sen vahvuus, mutta vanhoilla koirilla on usein sylinteritestissä huonompi tulos, joten Readyn ikä saattaa näkyä tässä. Myöskään muistitesti ei onnistu Readyltä tässä testissä. Ongelmanratkaisussa Ready on nopea, ja sillä on molemmat ratkaisustrategiat itsenäinen ja ohjaajaan tukeutuva käytössä yhtä vahvoina. Myös loogisen päättelyn tehtävän negaation kautta Ready ratkaisee. Sylinteritestiä ehkä lukuunottamatta Readyn kognitiivisessa profiilissa ei 10v. ikä näy vielä millään tavalla."

"Impulsiivisuutta mitattiin testissä sylinteritestillä (ja myös V-aitatestillä, tästä tarkempi kuvaus myöhemmin). Sylinteritestissä koira opetettiin ensin syömään makupala päistä, ja sen jälkeen tilanne muuttui siten, että koira saikin nähdä palkkion. Hyvän itsehillinnän omaava koira pysyttelee pääasiassa juuri oppimassaan tavassa saada palkkio, kun taas koira, jonka on vaikea vastustaa impulsseja, innostuu helposti nähdessään palkkion ja pyrkii siihen käsiksi suorinta tietä lasin läpi. Palkkio näköärsykkeenä häiritsee Readyä paljon sylinteri testissä koira tökkäsi useasti läpinäkyvään lasiin ennen kuin koetti juuri oppimaansa taitoa ottaa ruoka sivusta. Välillä Ready otti ruoan sivusta, mutta palasi jälleen tökkäämään lasiin. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Readyilla se oli 40%. Vanhemmat koirat onnistuvat yleensä hieman huonommin tässä tehtävässä. Ihmiselläkin itsehillintä heikkenee iän myötä."


"Eleiden lukukyky osiossa testattiin miten hyvin koira löytää palkkion ihmisen vihjeen avulla.... Ready lukee ihmisen kommunikointia loistavastiReadyn keskiarvoinen onnistumisprosentti eleissä oli 90% (koira on 5:n parhaan testatun koiran joukossa ELEET osiossa). Hyvin harva koira yltää täysin virheettömään suoritukseen tässä osuudessa. Readylle tuli ainoastaan kolme virhettä testissä, joista kaksi jaloilla vihjausosiossa ja yksi kädellä ristiin osiossa. Muuten suoritus oli virheetön. Testi vaatii myös hyvää keskittymiskykyä, koska eleiden lukukyky-osio on pitkä. Tämä kertoo ehdottomasti tällä koiralla koiran synnynnäisestä hyvästä eleiden lukukyvystä, koska kädellä osoitettuja suuntia ei ole harjoiteltu koiralle."


"V-aita tehtävässä koiran oli ratkaistava spatiaalinen eli tilaan liittyvä ongelma koiran on tajuttava, että menemällä poispäin palkkiosta, se on mahdollista saavuttaa se.....Ready ratkaisee tehtävän nopeasti, peitoten monet nuoret koirat  25 sekunnissa. Koiraa ei häiritse näkyvillä oleva ruoka, vaan se ymmärtää nopeasti edetä poispäin palkkiosta ensin sen saadakseen. Aluksi Ready pyytää vähän apua, mutta koira ratkaisee tehtävän itsenäisesti."

"Mahdottomassa tehtävässä testataan koiran ongelmanratkaisu strategiaa itsenäinen vaiko ohjaajalta apua pyytävä....Readylla on käytössä molemmat strategiat, muta pääasiallisesti se keskittyy pyytämään apua (79%). Aluksi Ready yrittää purkkia itse auki (21%). Ready ei hylkää tehtävää, vaan todetessaan ettei rasia aukea, se pyytää apua."


"Loogisen päättelyn tehtävässä koiran on pääteltävä tyhjän astian perusteella palkkion sijainti (negaation kautta). Tämä on erittäin haastava koiralle, ja suuri osa koirista kiinnostuu tyhjästä astiasta sen vuoksi että siihen kosketaan viimeiseksi. Vain noin 10-20% koirista ymmärtää tehtävän. Ready tajuaa loogisen päättelyn negaation kautta, ja arvaa oikein 57% vihjeistä. Readylle tehdään vielä kuuden toiston lisäksi yksi ylimääräinen toisto asian selvittämiseksi."


"Toiset koirat luottavat ihmisen vihjeisiin ja eleisiin suunnattomasti, ja muisti vs osoitus - tehtävä mittaa tätä. Erityisen vaikea tämä on tietysti koirille, jotka ymmärtävät hyvin eleitä kuten tälle koiralle. Testaaja vihjaa koiralle namin ”väärän” sijainnin. Suurin osa koirista ei seuraa testaajan väärää vihjettä, vaan menee sinne minne namin näki menevän. Vaikka Ready lukee erinomaisesti eleitä, ei sitä huijata tässä tehtävässä tässä taitaa näkyä vanhan koiran elämänkokemus. Ready menee joka kerta itsenäisesti viittoilusta välittämättä suoraan sinne minne näki ruoan menevän."


Muistin kesto -tehtävässä koiran täytyy muistaa tarkalleen kohteen sijainti lähellä toisiaan sijaitsevasta kolmesta astiasta minuuttien odottelun jälkeen. Tehtävä on vaikea, koska astioita on kolme ja ne ovat lähellä toisiaan. Koiran näköyhteys peitettiin tämä siksi että mikäli koira pitää katsekontaktin astiaan kokoajan, tehtävä ei mittaakaan muistia, joka tarkoittaa asian palauttamista uudelleen mieleen. Neljästä ajasta (1min, 1min30s, 2min ja 2min30s) Ready ei mustanut yhtään aikaa, ja koira meni monesti edelliselle muistipaikale, eli oli yhden astian jäljessä.


AKTIIVISUUS: 33,7 Ready on keskimääräisen aktiivinen testissä

Testi smartdog.fi / Katriina Tiira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.